Setkání PDMMO s Dětským domovem Úsměv

Zobrazit: Setkání PDMMO s Dětským domovem Úsměv

V úterý 8. 11. 2022 proběhlo setkání Parlamentu dětí a mládeže města Ostravy (PDMMO) se skupinou dětí z Dětského domova Úsměv.

Jedna „rodinná skupina“ navštívila se svým vychovatelem Středisko volného času Korunka (SVČ), kde je přivítali ředitelka SVČ a předseda PDMMO. Hned po příchodu si prohlédli hosté prostory SVČ a získali informace o možnostech zapojení se do různorodých kroužků.

Následně začala první náplň programu a setkání s PDMMO, a to zábavně vzdělávací hra „Není město jako město“. V rámci této hry se účastníci převtělili do role obyvatel periferních čtvrtí fiktivního městečka. Jejich městské čtvrtě se potýkají s nejrůznějšími problémy, protože bývalý primátor pan „Hrozný“ investoval a rozvíjel pouze centrum města. Ve městě byly komunální volby, je zvolený nový primátor, který vyhradil finance pro participativní rozpočet. Účastníci hry v rámci svých rolí navrhovali projekty, obhajovali je, hlasovali o nich, diskutovali, argumentovali a vyjednávali. Prostřednictvím této hry účastníci zjistili, co je to participativní rozpočet a zdokonalovali se v komunikačních dovednostech. V závěru hry proběhla reflexe. Účastníky zaujalo, že v rámci hry mohli ovlivnit prostor, ve kterém žijí a cítili se jako platná součást fiktivního městečka.

Diskuze v rámci tohoto setkání se strhla i na potřeby ve městě Ostrava a znovu se dostala směrem k otázce bezpečí, kdy účastníci zdůrazňovali, že se v našem městě necítí v některých místech bezpečně. 

Parlament dětí a mládeže města Ostravy tímto velice příjemným setkáním se skupinou dětí z Dětského domova Úsměv nastartoval spolupráci a nadále se bude s dětmi a mládeží dětského domova potkávat, navštěvovat a participovat oboustranně na různých aktivitách.