LETNÍ PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY NA PODPORU ADAPTACE A INTEGRACE UKRAJINCŮ V OSTRAVĚ SE VYDAŘILY

Zobrazit: LETNÍ PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY NA PODPORU ADAPTACE A INTEGRACE UKRAJINCŮ V OSTRAVĚ SE VYDAŘILY

Město Ostrava získalo prostředky ze státního rozpočtu Ministerstva vnitra ČR, z dotačního programu Systém výzev na výdaje realizované v rámci projektů obcí na podporu integrace držitelů dočasné ochrany na lokální úrovni v roce 2024 podpořeného UNHCR. Tyto finanční prostředky byly využity mimo jiné i na 2 běhy letních příměstských táborů pro děti, které zorganizovalo Středisko volného času, Ostrava –  Zábřeh, p. o.  

Letní příměstské tábory přinesly dětem z České republiky i Ukrajiny nejen zábavu a nové zážitky, ale také cenné dovednosti, zkušenosti a kamarády. V průběhu jednoho z běhů těchto letních kempů se děti zúčastnily workshopu, v rámci kterého se věnovaly s nadšením kreativnímu tvoření a moderním technologiím.

První část programu byla zaměřena na výrobu dřevěného krmítka pro ptáky. Děti se naučily základům práce se dřevem, používaly různé nástroje a materiály a nakonec si každé z nich odneslo domů vlastnoručně vyrobené krmítko. Tato aktivita podpořila jejich manuální zručnost, kreativitu a zájem o přírodu.

Ve druhé části workshopu se děti seznámily s programovatelnými vláčky Intelino. Pod vedením zkušených lektorů si vyzkoušely, jak vláčky naprogramovat tak, aby jezdily po trati dle jejich vlastních představ. Děti si osvojily základy logického myšlení a programování, a navíc si užily spoustu zábavy při testování svých vlastních tras. Tento kombinovaný program dokazuje, že spojení tvořivosti a technologií může být nejen poučné, ale i zábavné.

V rámci obou turnusů těchto táborů byly plánovány i výlety do blízkého okolí. Děti navštívily Hukvaldy, dětský areál na Skalce a další lokality.

Dětem se díky těmto zkušenostem a poznáním otevřely nové obzory a možnosti pro jejich další rozvoj.

Projekt „Podpora adaptace a integrace držitelů dočasné ochrany v Ostravě 2024“ je pokračováním úspěšných a osvědčených projektových aktivit z minulých dvou let.