Čtvrtý ročník projektu „Pěšky do školy“

Zobrazit: Čtvrtý ročník projektu „Pěšky do školy“

Akce Pěšky do školy proběhne současně s jubilejním 20. ročníkem Evropského týdne mobility. Do projektu se mohou zapojit základní školy i mateřské školy z celé země. Cílem projektu je zvýšit počet dětí, které se budou pravidelně dopravovat do školy pěšky, na koloběžce nebo na kole. Vítězné třídy mohou získat stojany na koloběžky i další ceny. Soutěžit mohou školy, jednotlivé třídy nebo rodiče s dětmi. Motivovat ke zdravému způsobu pohybu chtějí organizátoři projektu i samotné rodiče.

„Mnoha dětem pohyb stále chybí. Přínos pohybu v podobě chůze je nepochybný. Pokud rodiče nechají auta doma a s dětmi vyrazí do škol pěšky, získají společné zážitky. Čas, který tak spolu stráví navíc, přispěje rodinným vztahům. Chůze zlepší nejen fyzické, ale i duševní zdraví, pozitivně ovlivní kvalitu spánku. Pěší cesta do školy se může stát tradičním společným rituálem, stejně jako večerní chvíle čtení dětem. Doba, kterou pravidelně smysluplně strávíme se svými potomky, přináší dětem pocit bezpečí a jistoty,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Ostravské školy se projektu zúčastní ve značném počtu. Vzhledem ke skutečnosti, že tolik škol z jednoho města (mimo Prahu) dosud přihlášeno v aktivitách Pěšky do školy nebylo, organizátoři celostátního projektu vyrazili přímo do Ostravy. Jednou z přihlášených škol je Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě, která se mimochodem zúčastnila akce již v loňském roce. Malé soutěžící však tentokrát při zahájení projektu svou osobní účastí podpořila i náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Děti, které pravidelně chodí pěšky, se nejlépe naučí zásadám bezpečného pohybu po ulici. Obzvláště malé děti nemusí být mezi couvajícím a parkujícími auty vidět, ranní provoz před školou ve městě bývá značný. Pokud rodiče či příbuzní zpočátku nejmenší děti do školy doprovází, přispějí k naučení návyků bezpečného chování. A zanedbatelný není ani vliv automobilů na životní prostředí. Je-li možné volit mezi chůzí či dopravou autem ve městě, měla by vítězit prvně uvedená možnost. Více informací k projektu lze nalézt v odkazu https://peskymestem.cz/projekt/pesky-do-skoly/.

Zdroj textu: MMO
Zdroj fotografií: Boris Renner a MMO