Konference pro stakeholdery, DiscoverEU

Zobrazit: Konference pro stakeholdery, DiscoverEU

Ve dnech 14.-15. září se uskutečnila v Praze konference pro stakeholdery, DiscoverEU. Hlavním tématem konference, kterou pořádal Dům zahraniční spolupráce, byla Práce s mládeží. Konference se zúčastnili zástupci MŠMT, regionálních Eurocenter, samospráv a další hosté, mezi kterými byli i zástupci Parlamentu dětí a mládeže města Ostravy (PDMMO).

V rámci první části programu byla představena novinka programu Erasmus+ s názvem DiscoverEU – jízda k  začlenění. Aktivita DiscoverEU je určena mladým lidem k poznávání Evropy. Nově ovšem umožňuje tyto příležitosti i mladým lidem s různým druhem znevýhodnění (zdravotní, socio-ekonomické, nebo jakékoliv další), kteří by se na cestu po Evropě nemohli nebo nezvládli vydat sami.

Druhá část programu byla zaměřena na projekt Europe Goes Local (EGL), který propojuje samosprávy s mládeží, a umožňuje tak výměnu nápadů i názorů – Buďte mladým lidem blíž.

Město Ostrava je do projektu EGL zapojeno již od roku 2020, a to ve spolupráci se Střediskem volného času Korunka a PDMMO. V rámci této části konference prezentoval PDMMO práci celého ostravského týmu za předcházející období jako příklad dobré praxe. V rámci projektu EGL byla zpracována „Analýza potřeb mladých lidí ve městě Ostrava“, vznikl projekt „Bo nám to není jedno!!!“, prostřednictvím kterého jsou podporovány žákovské parlamenty ostravských základních škol. Byla uspořádána Konference SŠ a odeslány 2 žádosti o Erasmus+ grant, připravují se realizace mezinárodní výměny mládeže, víkendová setkaní pro zástupce žákovských parlamentů, školení koordinátorů žákovských parlamentů, nebo např. příspěvky na projekty žákovských parlamentů škol, které jsou do zapojeny do projektu „Bo nám to není jedno!!!“.

To, že právě Ostrava dostala hodinový prostor prezentovat svou práci v rámci projektu, je obrovským oceněním a zároveň potvrzením, že ostravský EGL tým dělá svoji práci dobře. Má to smysl a jsme rádi, že právě Ostrava je příkladem dobré praxe…..předseda PDMMO David Kaszper