Hvězdy svítí pořád, i v době pandemie

Zobrazit: Hvězdy svítí pořád, i v době pandemie

Unikátní systém celooblohové projekce, který je instalován v Planetáriu Ostrava, dokáže zobrazit aktuální hvězdnou oblohu, lety vesmírem i libovolný sférický film. Celooblohové projektory však mají omezenou životnost a výpočetní technika i software digitálního planetária poměrně rychle zastarávají.

„Z tohoto důvodu jsme se rozhodli využít současné situace, kdy je provoz vzhledem k pandemii silně omezen, k modernizaci celooblohových projekčních systémů a také k přípravě celooblohových pořadů a krátkých videí pro školy i veřejnost,“ vysvětlila vedoucí Planetária Ostrava Ivana Marková.

„V loňském roce se nám podařilo získat finanční podporu na modernizaci systému hned ze dvou projektů. Velmi důležitou „finanční injekcí“ byla pro nás dotace v rámci programu Podpora vzdělávání a talentmanagementu na území města Ostravy, která umožnila zakoupení celooblohových projektorů s vysokým rozlišením. Moderní technologie garantují dlouhou životnost a nízké náklady na provoz, což je při roční návštěvnosti Planetária kolem 90 tisíc osob velmi důležité. V současné době připravujeme upgrade digitálního planetária Digistar na nejnovější verzi 7, která umožní vytváření animací a vizualizací nejen z oblasti astronomie a astrofyziky, ale také z dalších přírodovědných oborů, jako je chemie, geografie nebo biologie. Těšíme se, až budeme moci působivé celooblohové animace využít při prezentaci nových vzdělávacích pořadů pro žáky všech typů škol,“ popsala Ivana Marková.

Zatímco se modernizují projekční systémy, věnují se lektoři Planetária tvorbě celooblohových pořadů a krátkých vzdělávacích videí a také přípravě a publikování již proběhlých odborných přednášek v Planetáriu, které by mohly zajímat především děti s přírodovědným nadáním.

Co pro Vás Planetárium Ostrava vytvořilo?

„Na YouTube kanálu Planetária Ostrava si můžete poslechnout záznamy přednášek, například na téma cestování ke hvězdám, mapování temné hmoty nebo průzkum blízkých planetek. K mnoha astronomickým objevům a novinkám se vyjadřuje také náš humanoidní robot Engie, který se zapojil i do výuky na základních školách. Lektoři spolu s Engie připravili nový pohled na Planety Sluneční soustavy, který ocení především učitelé přírodovědy v 5. ročnících. V současné době připravujeme pro tento ročník i video Pohyby Země a pro žáky 7. ročníků představíme spolu s Engie jedny z nejkrásnějších vesmírných úkazů – Zatmění Slunce a Měsíce,“ shrnula Ivana Marková.

„Vzhledem k tomu, že nemůžeme pozvat návštěvníky ani k dalekohledům na hvězdárnu, rozhodli jsme se připravit také cyklus videí Virtuální průvodce po obloze. Zatím jsme vytvořili čtyři díly, které vás provedou hvězdnou oblohou a představí vesmírná tělesa a úkazy – velkou konjunkci planet Jupitera a Saturna, obtížně pozorovatelnou planetu Merkur, stále stejný, a přitom pokaždé jiný vzhled Měsíce,“ nastínila Ivana Marková.

„Každá krize jednou pomine a my všichni z Planetária Ostrava se moc těšíme na to, až budeme moci opět přivítat návštěvníky, a pochlubit se tím, co jsme pro ně připravili,“ dodala Ivana Marková.