Fajne školní bistro

Zobrazit: Fajne školní bistro
V rámci projektu Fajne školní bistro ostravský šéfkuchař David Valíček uvařil nejoblíbenější pokrm žáků ZŠ a MŠ MUDr. Lukášové, Klegova 29, Ostrava-Hrabůvka, p.o.

Zde je recept, technologický postup, foto a výživové údaje pokrmu.

Čočková polévka

Recept: 50 g másla, 35 g olivového oleje, 45 g uzeného špeku, 45 g bílé cibule, 15 g česneku, 45 g mrkve, 25 g celeru, 25 g petržele, 240 g čočky Beluga, 10 g dijonské hrubozrnné hořčice, 15 g rajčatového protlaku, 1,2 l uzeného vývaru, 2 ks bobkového listu, 4 ks nového koření, snítka tymiánu, 4 ks vejce, 2 dcl vinného octu.

Postup:

  1. V předehřátém kastrůlku (pánvi) orestujeme slaninu a bílou cibuli nakrájenou na kostky s máslem a olivovým olejem.
  2. Vše orestujeme do sklovita a přidáme na plátky nakrájený česnek, mrkev, celer a petržel. Vše nakrájíme na kostičky.
  3. Po zarestování zeleniny přidáme čočku, dijonskou hořčici, rajčatový protlak, perfektně zarestujeme v základu a přelejeme vývarem.
  4. Po zavaření přidáme bobkový list, nové koření, snítku tymiánu a mírným vařením vše vaříme do měkka.
  5. Po dovaření čočky do měkka dosolíme a opepříme, přidáme ocet pro jemnou kyselost.
  6. Jako doplněk a vložku přidáme zastřené vejce, uvařené do poloměkka v octové vodě.
  7. Jako čerstvou a barevnou ozdobu použijeme hladkolistou petrželku, jen tak natrhanou nebo i nasekanou.

Tip: když vaříte uzené kosti pro získání uzeného vývaru, kosti oberte a maso použijte také jako vložku do polévky.

Tento recept je plně bezlepkový!

Partner projektu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Ostrava, p.o. – obor nutriční asistent přikládá výživové údaje:

V 1 porci je:

911 kJ, 13,3g bílkovin, 22,6g sacharidů, 5,8g tuků a 11,4g vlákniny

Čočka je drobná luštěnina prospěšná zdraví pro svůj vysoký obsah polysacharidů, vlákniny a také např. draslíku. V kuchyni je hojně využívána do polévek, pomazánek i salátů. V kombinaci s některými druhy obilovin získáme koktejl plný plnohodnotných bílkovin a zdraví prospěšných látek jako vitamíny skupiny B. Je zcela bez cholesterolu a bez lepku.

Srbské rizoto

Recept: 50 g másla, 15 g slunečnicového oleje, 40 g pancetty, 125 g červené cibule, 70 g mrkve, 200 g mletého hovězího a vepřového masa, špetka soli (dle chuti), 35 g rajčatový protlak, 7 g uzené papriky (koření), 10 g česneku, 290 g Parboiled rýže, 720 ml vody, 160 g mraženého zeleného hrášku, 150 g červené papriky.

Postup:

  1. V předehřátém kastrůlku (pánvi) roztopíme máslo s olejem, přidáme pancettu, červenou cibuli a mrkev.
  2. Po zarestování základu do zlatova přidáme mleté maso, rajčatový protlak, uzenou papriku, sůl a česnek, vše dobře promícháme.
  3. Po promíchání přelejeme vodou, přidáme rýži, dovedeme do bodu varu, překlopíme pokličkou a při ztlumeném ohni vaříme do vypaření vody asi 25 až 30 minut.
  4. Po uvaření vmícháme spařený zelený hrášek a na nudličky krájenou červenou papriku.
  5. Po promíchání rizoto rovnou servírujeme a sypeme jemně strouhaným sýrem gouda a zdobíme kyselým okurkem.

Tip: Místo pomalého vaření při malém plamínku doporučuji vložit do trouby přikryté pokličkou a péct při teplotě 160 stupňů cca 20 až 25 min.

Partner projektu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Ostrava, p.o. – obor nutriční asistent přikládá výživové údaje:

V 1 porci je:

2771 kJ, 25,7g bílkovin, 30,8g tuku, 69,0g sacharidů a 2,4g vlákniny.

Pokrm je vhodný pro bezlepkovou dietu! 

Pokrm je lehce stravitelný a chutný. Kombinace rýže a masa tvoří dokonalou dvojici s vysokým obsahem živočišných a rostlinných bílkovin důležitých pro vývoj dítěte. 

Dobrou chuť přeje David Valíček