Nové menu Davida Valíčka pro mentoringy ve školních jídelnách v roce 2022

Zobrazit: Nové menu Davida Valíčka pro mentoringy ve školních  jídelnách v roce 2022

Novou specialitou odstartoval své mentoringy dne 27. 1. 2022 David Valíček (známý ostravský šéfkuchař) ve ŠJ ZŠ a MŠ Ostrava, Ostrčilova 10, p.o. :

Polévka: Halászlé

Hlavní jídlo: Mac and cheese s květákovým kuskusem

Moučník: Čokoládové brownie s karamelizovanými vlašskými ořechy a slaným karamelem

Ryby a zelenina – to jsou suroviny, ze kterých připravit pokrm tak, aby dětem chutnal, může být pro kuchařky „tvrdým oříškem“. Právě proto se David Valíček rozhodl připravit menu právě z těchto surovin.

Při přípravě pokrmu pomohli vynikajícímu kolektivu kuchařek školní jídelny rovněž žáci oboru kuchař Střední školy společného stravování, Krakovská ul 1095/33, O.- Hrabůvka, příspěvková organizace a žáci oboru nutriční asistent Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické, Jeremenkova 754/2, Ostrava – Vítkovice, příspěvková organizace.

Zkuste si připravit oblíbený dětský moučník :

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE S KARAMELIZOVANÝMI VLAŠSKÝMI OŘECHY A SLANÝM KARAMELEM

Recept na 10 porcí.

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE – suroviny a postup přípravy

4
120 g
110 g
35 g
160 g
30 g  
celé vejce
cukr krupice
hořká čokoláda (např. ORION)
máslo
hladká mouka
kakao
  1. Vymixovat celá vejce s cukrem do pěny.
  2. Rozpustit hořkou čokoládu s máslem.
  3. Hladkou mouku smíchat s kakaem.
  4. Postup č. 1 smíchat s č. 3 a vmíchat č. 2.
  5. Směs vlijeme do nádoby vystlané pečícím papírem.
  6. Pečeme na horký vzduch, 180℃, cca 10 minut (v závislosti na výšce dezertu).

SLANÝ KARAMEL – suroviny a postup přípravy

100 g
100 g
70 ml  
máslo
cukr krupice
smetana 30%
sůl (dle chuti)
  1. Do rozpuštěného másla vsypeme cukr a karamelizujeme do hnědé pěny.
  2. Po zabarvení opatrně vlijeme studenou smetanu.
  3. Uvaříme do požadované hustoty.

KARAMELIZOVANÉ VLAŠSKÉ OŘECHY – suroviny a postup přípravy

120 g
100 ml
120 g  
cukr krupice
voda
vlašské ořechy
pečící papír (dle potřeby)
  1. Cukr smícháme s vodou a vaříme do mléčné konzistence.
  2. Následně vmícháme na velké kusy nasekané vlašské ořechy.
  3. Vše společně smícháme do hmoty a vlijeme na pečící papír a necháme vychladnout.
Mentoring Davida Valíčka inspiroval nejen ředitelku školy Mgr. Lenku Lednickou a vedoucí školní jídelny Bc. Šárku Kaločovou, ale zejména žáky školy.