Fajne školní bistro zatraktivní stravování ve školních jídelnách

Zobrazit: Fajne školní bistro zatraktivní stravování ve školních jídelnách
Datum:

S novým školním rokem odstartoval projekt Fajne školní bistro, který se dotkl stravování v jídelnách na základních školách. Město chce přispět ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Vybrané školní jídelny navštívil známý ostravský šéfkuchař David Valíček, který založil Food Atelier v Dolní oblasti Vítkovic a pořádá v něm kurzy vaření.

Kulinářská setkání ve školních jídelnách probíhala v těchto pilotních školách:

15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, O.- Poruba

19.11.2019 ŠJ ZŠ Matiční, Ostrava

3.12.2019 ŠJ ZŠ Šeříkova, O.- Výškovice

Při přípravě jídel spolupracovali dva žáci studující obor nutriční terapeut ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě – Mariánské Hory a tři žáci oboru kuchař ze Střední školy společného stravování v Ostravě – Hrabůvce. Pilotní menu zahrnovalo českou kuchyni, Street Food, mezinárodní kuchyni a salát.

Výsledky hlasování žáků, který pokrm jim nejvíce chutnal: ZŠ I. Sekaniny: 650 hlasujících; ZŠ Matiční: 862 hlasujících; ZŠ Šeříkova: 418 hlasujících Hlasující ne vždy využili známek 1 – 4, ale dali pokrmům stejné umístění. Domácí cheesburger s hranolky ZŠ I. Sekaniny: 310 ZŠ Matiční: 446 ZŠ Šeříkova: 252 Bermudský rybí karbanátek ZŠ I. Sekaniny: 74 ZŠ Matiční: 93 ZŠ Šeříkova: 53 Luštěninový salát s kukuřicí ZŠ I. Sekaniny: 62 ZŠ Matiční: 45 ZŠ Šeříkova: 45 Trhané maso s pečenými brambory, pažitkovým smetanovým krémem a restovaným zelím na cibulce ZŠ I. Sekaniny: 241 ZŠ Matiční: 278 ZŠ Šeříkova: 68

Prázdné misky a talíře odnášené mladými strávníky po konzumaci k úklidovému okénku byly dokladem vysoké úrovně připravených jídel, a to jak po stránce chuťové, tak i po stránce estetické. Některé z uvařených ochutnávek již byly zařazeny do běžného jídelníčku školních jídelen pilotních základních škol, a tak se kromě klasických dukátových buchtiček s vanilkovým krémem mohou strávníci těšit na novinky z umění mistra Valíčka. Společné vaření má tak kromě cenných zkušeností pro všechny zúčastněné, oživení běžného života školy a školní jídelny i hmatatelné výsledky, na které chtějí týmy školních jídelen navázat i získáváním zkušeností z jiných škol zapojených do tohoto zajímavého a atraktivního projektu. I v příštím roce bude pokračovat ostravský projekt Fajne školní bistro. Projekt se hradí z rozpočtu města Ostravy, mentoring pro 2019 stál 70 848 korun. David Valíček vařil ve špičkových kuchyních ve světoznámých restauracích po celém světě, například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Olive na Manhattanu, v KPMG u michelinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.

15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny. Ostrava – Poruba
15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, Ostrava – Poruba – náměstkyně primátora Mgr. Andrea Hoffmannová, Ph.D. a David Valíček
15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, Ostrava – Poruba, studenti oboru nutriční terapeut ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické, Ostrava – Mariánské Hory připravili nutriční hodnoty pokrmů
15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, Ostrava – Poruba, výdej stravy
15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, O.- Poruba, výdej stravy
15.10.2019 ŠJ ZŠ I. Sekaniny, O.- Poruba, výdej stravy