Z předškoláků se stali badatelé a objevitelé

Zobrazit: Z předškoláků se stali badatelé a objevitelé

Jak probudit v předškolních dětech zájem o objevování zajímavostí v přírodě, biologii nebo vesmíru? Město Ostrava podpořilo z programu na podporu vzdělávání a talentmanagementu projekt Univerzitní mateřské školy VŠB-TU Ostrava nazvaný Malí objevitelé a badatelé. „Pedagogové nejdříve prostřednictvím nejrůznějších úkolů zjišťovali nadání. Děti individuálně řešily úkoly odpovídající věku zaměřené především na logické, před matematické, kognitivní myšlení, dovednosti a znalosti. Následovaly poutavé badatelské workshopy nazvané Prima pokusy,“ popsala náměstkyně primátora Ostravy pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Děti se nadšeně věnovaly jednoduchým pokusům, které se týkaly pohybu po vodě, na zemi a ve vzduchu. Využívaly k tomu stavebnice a didaktické sety, které byly pro tento projekt zakoupeny. Díky sestavování mechanických modelů a dokonce elektronických obvodů si prohlubovaly vizuální a prostorové vnímání, kombinační schopnosti i matematické schopnosti.  Ve výsledku předškoláci sestavili mechanické hračky a také hračky na solární pohon.  

„Děti se dále účastnily miniprojektů Učíme se s montessori, Živly, Vesmír plný umění, Magnety – síla přitažlivosti a Optické klamy. Na jaře řešily badatelský projekt s environmentální tematikou Život v půdě, na zahradě a v lese. Během projektu Lidské tělo a smysly prohlédly si pracoviště katedry biomedicínského inženýrství,“ uvedla náměstkyně Andrea Hoffmannová. Navštívily rovněž ostravské planetárium, Geologický pavilon prof. Pošepného, Festival bezpečnosti a festival Art and Science. Vyjely na exkurzi do Arboreta Stěbořice a na exkurzi do Záchranné stanice zvířat v Bartošovicích. Ve školce je čekalo povídání s odborníky o zvířatech, polytechnický workshop s konstrukčními stavebnicemi Moy Toy a osm workshopů Malé technické univerzity, kde se učily pracovat s konstrukčními plány různých typů staveb. Všechny tyto činnosti se u dětí setkaly s velkým zájmem a nadšením.

Vzdělávali se i pedagogové, a to v tématech zaměřených na rozvoj nadání u dětí a na polytechniku.

Projekt Malí objevitelé a badatelé se uskutečnil v době od 1. ledna. 2019 do 31. ledna 2020.