Fajne školní bistro – zkuste si uvařit tento pokrm i Vy

Zobrazit: Fajne školní bistro – zkuste si uvařit tento pokrm i Vy

V rámci projektu Fajne školní bistro ostravský šéfkuchař David Valíček uvařil nejoblíbenější pokrm žáků Základní školy a mateřské školy Ostrava-Zábřeh, Březinova 52, p.o.

Zde je recept, technologický postup, foto a výživové údaje pokrmu.

Rajčatová polévka s tarhoňou

60 g žlutá cibule, 20 g mrkev, 20 g řapík, 5 g tymián, bobkový list, 1 pol. lžíce rajčatový protlak, 80 ml rajčatové pyré, 60 ml zeleninový vývar, cukr (dle chuti), olivový olej, 30 g tarhoňa, 1 g kurkuma, 25 g máslo, 1 g hladkolistá petrželka, sůl/ pepř

Postup:

  1. V rozpáleném kastrolu orestujeme na kostky nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  2. Až je vše orestované do zlatova, přidáme větvičku tymiánu, bobkového listu, rajčatového protlaku, prorestujeme a následně zalejeme rajčatovým pyré a polovinou zeleninového vývaru.
  3. Provaříme se zeleninou do měkka. Vaříme od doby, kdy vše zavaří cca 20 min.
  4. Po provaření vytáhneme bobkový list, větvičky tymiánu a rozmixujeme do hladka.
  5. Po rozmixování můžeme zjemnit a zároveň dochutit olivovým olejem, cukrem, solí a pepřem.

Tip: cukr můžeme nasypat při restování zeleniny hned na začátku (opatrně na množství, záleží na sladkosti rajčatové šťávy či samotných rajčat, které můžete použít také)

  • Tarhoňu orestujeme na oleji a másle, zalejeme vodou a vaříme do měkka. Vodu osolíme a přidáme i kurkumu, bude hezky do žluta a polévka bude mít hezký barevný kontrast.
  • Uvařenou tarhoňu promastíme olivovým olejem a zamícháme nasekanou petrželku.
  • Vložíme do polévky.

Partner projektu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Ostrava, p.o. – obor nutriční asistent přikládá výživové údaje:

V 1 porci je:

591 kJ, 2,4 g bílkovin, 6,2 g tuku, 20,3 g sacharidů

Rajčata jsou bohatým zdrojem beta-karotenu a vitamínu C, což blahodárně působí na náš imunitní systém. Dále obsahují draslík a chrom, které se podílejí na vnitřní rovnováze organismu a s vysokým podílem vody slouží i jako výborný pomocník při nadváze a obezitě.

Rybí filé na másle a bramborová kaše s mrkví

1 ks rybí filátko (pražma, mořský vlk, makrela, pstruh), 10 g slunečnicový olej, tymián čerstvý, 25 g máslo, 200 g brambory typu C (čistá váha), stroužek česneku, 30 g máslo, 30 ml mléko, 20 g žlutá cibule, 40 g mrkev na kostičky

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme bramborovou kaši. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, zalejeme studenou vodou, do ní vložíme pouze rozbitý česnek, osolíme.
  2. Po uvaření do měkka brambory slejeme,  přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a polovinu dávky horkého mléka. Následně rozmixujeme metličkovým mixerem.
  3. Kostičky mrkve uvaříme ve slané vodě do poloměkka, na pánvi rozehřejeme malou kostku másla a slunečnicového oleje, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibulku, orestujeme do sklovita, přidáme předvařenou mrkvičku, osolíme, opepříme.
  4. Část mrkve můžeme zamíchat do bramborové kaše a druhou polovinu použijeme na zdobení bramborové kaše na talíři.
  5. Filátko ryby s kůží lehce osolíme a položíme nejdříve kůží na předehřátou pánev s trochou oleje.
  6. Rybu s kůží propékáme při střední teplotě pečení, dokud nebude kůže hezky dozlatova upečená a křupavá. Dobrá indicie je dozlatova opečený okraj ryby.
  7. Filátko otočíme kůží nahoru, přidáme kostku másla, snítku tymiánu a filátko rozpuštěným máslem přeléváme, dokud se na pánvi bude tvořit mléčná pěna z másla.
  8. Servírujeme z pánve hned teplé,  vedle nočku bramborového pyré a posypeme zbylou mrkvičkou opečenou s cibulkou.

Partner projektu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Ostrava, p.o. – obor nutriční asistent přikládá výživové údaje:

V 1 porci je:

728 kJ, 21,3 g bílkovin, 7,9 g tuku, 4,5 g sacharidů

Ryba by měla být v jídelníčku každého dítěte alespoň 2x týdně pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, vitamínu A a D, což je důležité pro růst a vývoj kostí, zubů a nervové soustavy.

David Valíček

DOBROU CHUŤ !!!

Foto: rajčatová polévka s tarhoňou a rybí filé na másle s bramborovou kaší s mrkví