Fajne školní bistro
Na skvělém tříchodovém menu si 20.2.2020 pochutnaly děti ze ZŠ A. Hrdličky, Ostrava – Poruba. Šéfkuchař David Valíček s týmem vařil v jejich školní jídelně v rámci projektu Fajne školní bistro. Děti si pochutnaly na Ceasar salátu, kuřecím závitku s ricottou a špenátem, k tomu gratinované brambory a vše uzavřelo čokoládové brownie. Pomocníky byli žáci ze Střední školy společného stravování, Ostrava – Hrabůvka a žáci ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava – Mariánské Hory a Hulváky.
Mentoringy projektu se uskuteční od února do června v pěti základních školách. Na výběr jsou tři menu. Jako předkrm k rybí koftě s batáty bude cizrnový salát s bylinkami a pečenou paprikou, dezert bude jablečný koláč pečený na ruby s karamelem. Základem dalšího menu bude kuřecí závitek s ricottou, špenátem a gratinovanými brambory, k němu jako předkrm Caesar salát a jako dezert čokoládové brownie. Vegetariánské jídlo bude složeno z polévky minestrone s makarony, italského dýňového rizota s vyzrálým sýrem a dezertu v podobě kokosového tapiokového pudingu s mangem. Doplněny budou o dva workshopy pro kuchařky školních jídelen. Město tímto projektem přispívá ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Na mentoringy a workshopy v tomto roce uvolní město 243 708 korun.
Výsledky následné ankety včerejšího menu:
Nejvíce dětem chutnal moučník – čokoládové brownie: 144 hlasů; následuje kuřecí závitek s ricottou a špenátem, gratinované brambory 132 hlasů a na třetím místě Caesar salát s 104 hlasy.