Talent City 2022 – TALENT A PODNIKAVOST

Místo konání: Kavárna Atlantik (Čs. legií 7, Ostrava, odkaz na adresu ZDE)

Blok Talentu a podnikavosti představilo Moravskoslezské inovační centrum Ostrava (MSIC) TOP 10 Start-ups MSK pro rok 2022, zapojili se do panelové diskuze se zástupci měst jako Kolín nad Rýnem, Vantaa, Valencie, Braga, Malaga a dalšími k tématu lákání a udržení talentů v tzv. druhých městech. Společně s kolegy ze Slezské univerzity Opava představili nový studijní předmět „Inovativní podnikání“, který podporuje podnikavost studentů VŠ, a který je inspirovaný finským modelem. V neposlední řadě byla připravena i diskuze se zakladateli úspěšných start-upů o tom, proč podnikají právě v Ostravě. Panelové diskuze byly doplněny přednáškami a aktivitami jak pro odborníky, tak pro širokou veřejnost včetně dětí.








TALENT ATTRACTION MANAGEMENT – HOW CAN 2ND CITIES ATTRACT TALENTS?

The Global StartupCities Initiative was launched in 2018 with the aim of interconnecting innovation ecosystems outside the big hubs for accelerating new economic opportunities through the matchmaking between startups, investors, and corporates in Europe. StartupCities are the new innovation ecosystems, person-centred approach, based on entrepreneurs & innovators as our key economic boosters. Since 2020, the initiative scaled-up for global level with the bottom-up European innovation Area as the umbrella and connector for boosting these new European business opportunities for any European entrepreneur in any continent.

ARTURO VILLAR

Global Innovation, Founder & Coordinator of Global StartupCities initiative – Arturo is a passionate open innovation entrepreneur. During the last 15 years, Arturo has been working in management of global innovation for the industrial sector with senior competencies on open Innovation, co-creation, and to reuse and identify synergies from other sectors for implementing new innovative solutions. Arturo is a key supporter of the European Innovation Council, expert evaluator of European Commission, PhD on Energy Engineering, and JCR reviewer of scientific publications on clean technologies and environmental issues.

LUIS RODRIGUES

Director of Startup Braga (it is a business incubator and accelerator within the Braga municipal company InvestBraga – Agency for Economic Development). He graduated in Communication Sciences from the University of Minho, Luís Rodrigues was involved in the creation of Liftoff – Entrepreneur’s Office of the Academic Association of the University of Minho. Luís Rodrigues was president of the Academic Association between 2010 and 2012. Between 2013 and 2017, he joined the Dean’s Support Services, having coordinated the Development Office. As a director of Startup Braga Luis aims at promoting  a new incubation program, offering start-ups and scale-ups access to a vast network of mentors and specialists from different industries, as well as training to help new businesses grow. His vision is to strenghten the entrepreneurial ecosystem of Braga, “attracting more companies and capital and reinforcing Startup Braga in international networks”, in order to offer the startups incubated here “more global markets”.

TOMÁŠ AVRAT

Tomáš Avrat has been involved in branding, marketing and communication for more than 25 years. He has worked in international corporations, Czech companies and advertising agencies. He has experience in creating and developing brands for products (personal care, beer), services (education, IT, automotive). In 2006, he was a finalist in the Marketer of the Year competition (Czech Marketing Association), and he has contributed to the book Strategic Brand Management – Case Studies (2006, Professional Publishing).  In the last 8 years he has been primarily involved in developing the reputation of places (city, region, destination) and clusters, talent attraction management. He is now working with the national agency CzechInvest, the Central Bohemian Innovation Centre and the Moravian-Silesian Innovation Centre.

ONDŘEJ DOSTÁL

Socio-economic geographer and head of strategic planning unit in the City of Ostrava. I am a fan of cities development, urban way of life and the complexity of how cities work. I am sure that Ostrava is undoubtedly a quality place to live. That is why I enjoy branding and marketing of cities and the topic of attracting talents. I am involved in making Ostrava a city for people, where their new stories begin.

MORTEN KING-GRUBERT – director of Talent and Business

After successfully leveraging a background in international business, particularly related to the globalisation and export activities of Danish enterprises, Morten’s efforts and expertise today primarily focus on the international marketing and branding of cities, regions and countries as a study and career destination for international talents.
Morten is one of the original architects behind Copenhagen Capacity’s talent attraction and retention programmes with a core focus of aligning foreign direct investments with talent attraction and retention as well as the development of their ambassador corps activities.
Prior to joining Future Place Leadership he among others took a Denmark based startup from the living room to 5 million euro in annual revenue. He also dedicates his time and passion to leadership, cultural diversity en entrepreneurship as part of the university faculty of DIS – Study Abroad.





UČÍME SE PODNIKÁNÍM: PŘÍBĚH FINSKÉHO VZDĚLÁVACÍHO KONCEPTU TEAM ACADEMY V ČESKU

DALIBOR ŠIMEK

Dalibor je odborný asistent na Obchodně podnikatelské faktultě v Karviné, kde se věnuje výuce podnikatelských předmětů. Také stál za zrodem centra na podporu podnikání Business Gate a nyní s kolegy rozjíždí vzdělávací koncept Tiimiakatemia Karviná.

VÁCLAV ŠVEC

Václav absolvoval vysokoškolská studia na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze a pokračoval zde i v úspěšném studiu doktorátu. V současné době působí jako garant prvního profesně zaměřeného studijního program na PEF ČZU v Praze, certifikovaného jako Tiimiakatemia(R) Prague, kde je také jedním z týmových koučů. Mimo to se profesně věnuje manažerským simulacím a je spoluautorem dvou originálních manažerských simulací na rozvoj týmu a rozvoj manažerského rozhodování. V roce 2021 se stal laureátem Ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole.

TOMÁŠ GONGOL

Je absolventem právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a na VŠE v Praze, kde byl v roce 2019 jmenován také docentem. Na Slezské univerzitě v Opavě nyní působí na pozici prorektora pro strategii a komunikaci. V roce 2021 se stal rovněž garantem nového studijního programu Inovativní podnikání, které je postaveno na finském vzdělávacím konceptu Tiimiakatemia(R).

ADÉLA VEJVODOVÁ

Týmová podnikatelka ve 3. ročníku studijního programu Inovativní podnikání založeném na konceptu Tiimiakatemia(R) na České zemědělské univerzitě v Praze.

SÁRA MACKOVÁ

Týmová podnikatelka v 1. ročníku studijního programu Inovativní podnikání založeném na konceptu Tiimiakatemia(R) na Sleszké univerzitě v Karviné.

TOP 10 START-UPS MSK PRO ROK 2022

SKLADON – KONSTANTIN MARGARETIS
Odborníci na logistiku, kteří e-shopům odeberou starosti spojené se skladováním a doručování online objednávek. Skladon jim tak umožňuje plně se soustředit na samotný provoz a spokojenost zákazníků. Pravidelně jsou součástí žebříčku Deloitte Technology Fast50 (50 nejrychleji rostoucích technologických společností ve střední Evropě) a letos také žebříčku FT 1000, který vyhlašuje tisíc nejrychleji rostoucích firem Evropy.

NILMORE – MIKULÁŠ HURTA
„Nemá cenu řešit nic jiného než klima, protože pokud nevyřešíme klima, nic jiného k řešení za chvíli mít nebudeme,“ uvědomil si Mikuláš Hurta a opustil korporátní prostředí s cílem založit společensky prospěšnou firmu. Po zvažování několika nápadů se rozhodl změnit textilní průmysl, který je na světě zodpovědný za 10 % skleníkových plynů a 20 % znečištění vody. Založil Nilmore, který spojil síly s českými univerzitami a po několika letech vývoje přinesl na trh první značku plně cirkulární módy na světě, se kterou dobývá evropský textilní trh.

VIDERAI – JIŘÍ TOMŠEJ
Schopnost lékařů vyhodnocovat snímky sítnice a kontrolovat stav očí je oproti potřebě asi desetinová. Ve Viderai proto vytvořili nástroj, který nabízí možnost včasné detekce poškození zraku v důsledku existence cukrovky s pomocí strojového učení a neronových sítí. Mezi jejich největší úspěchy patří třeba umístění v Top 3 US Tech Select – programu americké vlády na podporu startupů s potenciálem pro americký trh.

PROXYQB – PETR NILIUS
Lidem, kteří mají v důsledku neurologického poškození mozku obtíže s pamětí, pozorností nebo rozhodováním, pomáhají tyto ztracené nebo poškozené funkce rehabilitovat. Největším přínosem setu interaktivních neurorehabilitačních pomůcek je možnost zapojit je ve všech fázích léčby, a to v pohodlí domova. Kufřík se sadou kostek dokáže lékař sledovat na dálku a podle výsledků v reálném čase upravovat podněty a plán rehabilitace.

SPRAYVISION – PETR JAHN
30 sekund. Tolik času potřebujete, abyste na lakování ušetřili miliony. A to díky unikátní metodě digitalizace lakovacího procesu startupu SprayVision. Za pouhé 2 roky s ním Petr Jahn prorazil mezi nejlepší světové firmy v oboru a rozjel spolupráci s automobilkami jako Porsche, Lamborghini nebo Hyundai. V roce 2020 vyhráli český Nápad roku a v letošním roce startupovou soutěž Paint the Future.

DISCIDIUS – ERIK SIKORA
S pomocí aplikace na hlasovou a emoční analýzu umí číst z hlasu. Jednoduše zjistí rozpoložení operátorů call center a jakým způsobem vedou hovory se zákazníky. Tím snižují náklady na hodnocení hovorů, pomáhají zkvalitnit služby call center, redukovat odchodovost operátorů i přispět k jejich duševnímu zdraví.

INVENTMEDICAL – JAN ROSICKÝ
V horizontu pár let se stali globální jedničkou v oblasti 3D tištěných zdravotnických protetických a ortotetických pomůcek na míru. Díky inovativnímu přístupu a špičkovému designu mají oproti zbytku světa náskok. Starají se o stovky nemocnic a klinik, v počtu prodaných produktů rostou meziročně třikrát a aktuálně řeší povolení prodávat svou největší produktovou řadu 3D helem pro děti ve Spojených státech.

MADMONQ – MICHAL NOGA
Hráči počítačových her si konzumací nezdravých energetických nápojů zahrávají se zdravím. Proto Michal Noga a Petr Andrýsek přišli s nápadem tablety pro gamery bez cukru, barviv a konzervantů. Jejich přírodní přípravek přesto dokáže efektivně podpořit soustředění a dodat dostatek energie. Navíc z dlouhodobého hlediska zdraví neničí, ale prospívá mu.

ELEKTROMAR – JOSEF PAVELKA
Vznikli už v roce 2015 a nejsou typickým start-upem. Svým zákazníkům pomáhají s průmyslovou automatizací, robotizací a strojovým viděním, ale přinášejí řešení i v oblasti kamerových systémů, tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren. Díky mnohaletým zkušenostem dokáží všechny tyto zkušenosti skloubit a zjednodušit tak firmám systémové řízení. 

H2 GLOBAL GROUP – DAVID MARŠÁLEK
Od výzkumu až po zaklapnutí krabice. To vše zahrnuje H2 Global Group, který je světovým lídrem a zároveň průkopníkem na poli vodíkových technologií pro zdravotnictví, lázeňství, wellness a krásu, zemědělství a chovatelství. Jejich cílem je zařazení molekulárního vodíku jako účinné látky do běžného života lidí. Díky patentům, užitným vzorům a licencím, které mají k dispozici, uvádí na trh světově unikátní produkty. 

TALENT A PODNIKAVOST NA VŠB-TUO

HANA ŠTVERKOVÁ

Hana působí jako vedoucí Katedry podnikohospodářské na Ekonomické fakultě VŠB-TUO. Jejím přáním a snahou je propojovat akademickou oblast se soukromou sférou a průmyslem jak u nás, tak v zahraničí. K oblastem jejího profesního zájmu patří problematika malých a středních podniků, start-upů, řízení jakosti a podnikové ekonomiky, včetně oblastí udržitelného a přeshraničního podnikání, nebo 4 denního pracovního týdne.
Vidí souvislosti tam, kde ostatní tápou, a vždy nalézá efektivní cesty k řešení různých situací. Je vášnivý vizionář a stratég, který se umí na věci dívat s nadhledem. Díky tomu pomáhá spoustě lidí kolem sebe vidět příležitosti k dalšímu rozvoji nejen na pracovní úrovni, ale i v rovině osobní.

Práce s talenty na VŠB-TUO tvoří ucelený systém pro děti od 6 let až po vysokoškoláky. VŠB-TUO cílí na podporu zájmu o technické a přírodní vědy, přes možnosti individuální akcelerace talentu prostřednictvím Junior univerzity, až po rozvoj podnikavosti vysokoškoláků skrze předmět Start-up podnikání, aktivity Kariérního centra či program Green Light.