Registrace na workshopy pro II. stupeň základních škol

Zobrazit: Registrace na workshopy pro II. stupeň základních škol
Datum: 09. 10. 2024
Čas: 09:00 - 14:00
Místo: Futureum nebo sídla ostravských organizací a spolků

Konferenci Talent City 2024 odstartují ve středu 9. 10. 2024 desítky interaktivních workshopů

Letošní nabídka workshopů pro školy byla na základě zpětné vazby pedagogů významně navýšena oproti předchozím ročníkům. Jejich výčet nekončí, postupně budou přibývat další. Vybírat si můžete z nejrůznějších oblastí vzdělávání. Stačí se rozhodnout!

Podmínky registrace

  • workshopy jsou určeny pro ostravské základní školy
  • u každého workshopu je uveden maximální počet účastníků
  • některé organizace si vyhrazují právo na další podmínky – prosím, čtěte pozorně
  • workshopy jsou zdarma

AI týpci: Učíme se jako stroj

Workshop je zaměřený na úvod do strojového učení. Na jednoduché aktivitě si vysvětlíme, co je strojové učení, proč AI chybuje a nemůže mít vlastní pocity.

Místo: Futureum 2 NP, Ostrava – Vítkovice

Maximální počet účastníků – 15 žáků. V jednom čase proběhnou paralelně 2 workshopy. Znamená to, že při počtu větším než 15 žáků, lze třídu rozdělit na dvě skupinky. V takovém případě, prosím, rezervujte obě události v daném čase.

Jak určit ten správný směr – výroba kompasu a hrátky s magnety

Jak vždycky najít ten správný směr? Přece s pomocí kompasu. Vyrobit jej je snadné, stačí pár magnetů.Tomu svému v rámci dílny navíc slepíte praktickou krabičku, takže vám dlouho vydrží. Prozkoumáme také společně, jak vypadá magnetické pole Země a jaké to má důsledky.

Místo: Futureum 3 NP, Ostrava – Vítkovice

Maximální počet účastníků – 25 žáků. V jednom čase proběhnou paralelně 2 workshopy. Znamená to, že při počtu větším než 25 žáků, lze třídu rozdělit na dvě skupinky. V takovém případě, prosím, rezervujte obě události v daném čase.

Pátrací hra – objevujme Přívoz

Pátrací hra nabízí netradiční způsob poznávání městského prostoru – pro studenty budou připraveny pátrací listy s dílčími úkoly, které se vztahují k jednotlivým stavbám, památečním objektům (pamětní desky, pomníky) a také důležitým událostem v dějinách Ostravy- Přívozu, které jsou ve veřejném prostoru Přívozu nějakým způsobem reflektovány. Odpovědi na jednotlivé úkoly budou zájemci hledat s lektory přímo na vybraných místech podle připraveného plánku. Hra je založena na pátrání, objevování a tvůrčím přístupu.

Místo srazu: před kostelem na náměstí Svatopluka Čecha

Maximální počet účastníků – 60 žáků.

Pohyb a tanec – program vhodný pro ZŠ I. a II. stupeň

Contemporary dance – moderní tanec je výrazový tanec, kombinující různé taneční prvky a styly jako je jazz dance, lyrical dance nebo balet. Ve workshopu budete pracovat s vlastním tělem, myslí, prostorem a naučíte se různorodé taneční choreografie.

Místo: V Zálomu 2948/1, Ostrava-Zábřeh

Maximální počet účastníků – 25 žáků.


Párová akrobacie, akrobacie – program vhodný pro ZŠ I. a II. stupeň

Účastnící získají základy pozemní akrobacie. Jednotlivé cirkusové aktivity vedou k rozvoji kreativity, podpoře jejich podnikavosti a také k lepšímu sebehodnocení. Prostřednictvím neformálního a zároveň zážitkového učení mimo jiné přispívají k posílení týmové spolupráce, tolerance a solidarity.

Místo: V Zálomu 2948/1, Ostrava-Zábřeh

Maximální počet účastníků – 25 žáků.


Žonglování a slack line – program vhodný pro ZŠ I. a II. stupeň

Žonglování rozvíjí pravou a levou hemisféru. Aktivní zábava, která procvičí tělo i mozek. Na vnitřní slack line procvičíme balance, který je zaměřený na rozvoj rovnováhy a vnímání těla.

Místo: V Zálomu 2948/1, Ostrava-Zábřeh

Maximální počet účastníků – 25 žáků.

Kdo je kdo v divadle – program vhodný pro 8. – 9. třídu ZŠ

Praktická a interaktivní dílna pro všechny zvídavé. Nebudeme se na divadlo dívat, budeme ho zkoušet! Jevištní technika, ateliér výroby loutek a kostýmů, produkce a reklama. I to patří do divadelního provozu – nasvítit prostor, nazvučit scénu, vytvořit propagační plakát k inscenaci, navrhnout honoráře pro umělce a mnoho dalšího z divadelního života si vyzkoušíme v simulovaném prostoru alternativní scény Divadla loutek Ostrava.

Místo: Divadlo loutek Ostrava, Pivovarská 15, Ostrava

Maximální počet účastníků – jedna třída.

Udržitelný život v expozici Civilizace

Zaměření: Člověk a jeho svět, Environmentální výchova, Přírodověda

Co je to ta uhlíková stopa a proč ji rajče může mít jinou v létě než v zimě? Proč je pro planetu lepší taška vyrobená z polyesteru, než ta látková? A co je vlastně udržitelnost? Na všechny tyto a další otázky se společně pokusíme najít odpověď ve výukovém programu, který proběhne v expozici Civilizace. V rámci programu FUTUROVA, jak pečovat o životní prostředí.

Místo: DOV – Velký svět techniky, Vítkovice 3004, Ostrava

Maximální počet účastníků – 15 žáků. Pokud se najde školní skupina, která je větší, což obvykle bývá, pak 1. část skupiny absolvuje program v prvním čase, zatímco druhá skupina chodí do expozic. Z tohoto důvodu vám nabízíme pro konferenci dva stejné výukové programy po sobě.

Podmínky:

  • Školy, které k nám přijdou na výuku si objednávají zpravidla dva stejné programy, aby si tímto zajistily vstup (čekání na výuku) do expozic.
  • Škola, která si objedná pouze 1 výukový program nemá volný vstup do expozic.

Kde se vzala kniha v dílně Alfréd

Zaměření: Český jazyk, Dějepis, Pracovní činnosti, Umění, Výtvarná výchova

S žáky si projdeme význam knihy jako objektu ve dnešní době a popovídáme si o knihách v minulosti. Zaměříme se na různé typy vazeb, nahlédneme do knihařské terminologie a s trochou šikovnosti si každý vyrobí svou vlastní malou knížku na památku.

Místo: DOV – Velký svět techniky, Vítkovice 3004, Ostrava

Maximální počet účastníků – 15 žáků. Pokud se najde školní skupina, která je větší, což obvykle bývá, pak 1. část skupiny absolvuje program v prvním čase, zatímco druhá skupina chodí do expozic. Z tohoto důvodu vám nabízíme pro konferenci dva stejné výukové programy po sobě.

Podmínky:

  • Školy, které k nám přijdou na výuku si objednávají zpravidla dva stejné programy, aby si tímto zajistily vstup (čekání na výuku) do expozic.
  • Škola, která si objedná pouze 1 výukový program nemá volný vstup do expozic.

Robotická aréna – program vhodný pro 4. – 6. třídu ZŠ

Objevte kouzlo robotiky v naší Robotické Aréně!

Svět robotiky je fascinující svou rozmanitostí a technickou dokonalostí. Ačkoli roboti a programování se stali součástí našeho každodenního života, jejich schopnosti nás stále překvapují. Jak je možné, že některé roboty umí přesně sledovat čáru, zatímco jiné hrají fotbal nebo létají jako drony? Proč dokážeme naprogramovat robota na různé úkoly? Jak se roboti učí řešit problémy a spolupracovat? Jaký je rozdíl mezi dálkově ovládanými a autonomními roboty?

Připojte se k nám a získejte odpovědi na tyto otázky. V našem workshopu se ponoříte do tajů programování a inženýrství prostřednictvím interaktivních experimentů s Robomaster S1, LEGO EV3 a programovatelnými drony. Zlepšíte své dovednosti, objevíte nejnovější technologické inovace a zažijete vzrušující svět robotiky na vlastní kůži. Navíc si vytvoříte vlastní malou dřevěnou destičku s obrázkem robota, kterou tentokrát vyrobíte pájkou.

Místo: M. Majerové 23/1722, Ostrava – Poruba

Maximální počet účastníků – 25 žáků.

Fajna dilna pro školy

Jedná se o dopolední program v prostorách Fajne dilny. Dochází k realizaci workshopů, které si třídy vyberou z předem připravených a nabízených workshopů. Každá třída se při příchodu z bezpečnostních, prostorových a technických důvodů rozdělí na menší skupiny po maximálně 8 žácích.  Podle počtu takto vzniklých skupin, absolvují stejný počet předem domluvených workshopů, u kterých se žáci v daných skupinách prostřídají. Každý z nabízených workshopů zabírá zhruba 1 hodinu výuky. Celkový čas strávený ve Fajne dilně je tedy závislý na počtu skupin a workshopů, které tyto skupiny absolvují.

Jako první vždy žáci absolvují bezpečnostní školení ohledně chování ve Fajne dilně a práci s používanými stroji. Pod vedením lektorů jsou žákům ukázány pracovní postupy, které si následně sami vyzkouší. Tím je zdokonalováno jejich technické myšlení, zručnost a povědomí o řemesle jako takovém. Při každém z nabízených workshopů vzniká výrobek, který si žáci odnesou s sebou domů. Více informací včetně nabídky workshopů, ze kterých si můžete vybrat naleznete na stránkách Fajne dilny. Registračním tlačítkem budete přesměrování na stránky Fajne dilny – rezervujte si svoje místo s heslem Talent City 2024.

Místo: Vítkovická 3366, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava

Maximální počet účastníků – 1 třída.

Programy vhodné pro MŠ i ZŠ

Workshop s ozoboty

U dětí rozvíjí práce s ozoboty kreativitu, matematické, vědecké schopnosti a digitální gramotnost.   Pro děti mateřských a obou stupňů základních škol nabízíme workshopy s výukovými robotickými hračkami. Robotické hračky jsou propojeny s knižními příběhy, jejich prostřednictvím lze propojit vědu a umění, žáci si vyzkouší programování a funkce jednotlivých ozobotů. Pracujeme zejména s ozoboty – BeeBot včelky, Robobloq šneky, koule Sphero a MTiny pandy.

Kreativní workshopy

Workshopy zaměřené na propojení dětské fantazie a kreativity ve spojitosti s rozvojem drobné motoriky a čtenářství.

Zajistěte prosím provázání online s poptávkovým systémem KMO, kde je třeba vybrat z roletky příznak Talent City u typu akce.

Maximální počet účastníků – třída (cca do 30 dětí)

Robohrátky pro ZŠ – program vhodný pro ZŠ I. a II. stupeň

Žáci se naučí pracovat s roboty (Beeboti + Ozoboti+ Sphero koule), kteří se pohybují podle jejich instrukcí. Lekce ukáže žákům základní principy programování, posílí jejich digitální kompetence, spolupráci a dá jim prostor pro uplatnění jejich kreativity.

Místo: Prokešovo náměstí 7, Moravská Ostrava – Makerspace dílna (levé křídlo Nové radnice)

Maximální počet účastníků – 30 žáků.

Mozaika z dějin Ostravy

Zajímá vás historie města, ve kterém žijete a chcete se o jeho minulosti něco dozvědět? Neváhejte a vydejte se s námi do společenskovědní expozice Ostravského muzea na procházku dějinami města. Žáci se mohou těšit na pestrou škálu tvůrčích a badatelských aktivit, skrze které se seznámí s jednotlivými epochami, událostmi, místy, výraznými osobnostmi i konkrétními výstavními předměty.

Místo: Masarykovo nám. 1/1, Ostrava

Maximální počet účastníků – 30 žáků.


Poznej „invazky“ v Ostravě, v krajině a jejich původ ve světě

Vysvětlíme si, co to vlastně invazní druh je, odkud se vzal a odkud se může v současnosti šířit a jaké nebezpečí se, nejen pro okolní rostliny, s jeho existencí pojí. Po teoretické části bude následovat terénní exkurze do přilehlého okolí, kde si budou žáci a studenti moci přiblížit práci botanika a pomocí toho zopakovat nově nabyté znalosti. Projekt „Poznej „Invazky“ v Ostravě, v krajině a jejich původ ve světě,“ je realizován s finanční podporou statutárního města Ostrava.

Místo: Masarykovo nám. 1/1, Ostrava

Maximální počet účastníků – 30 žáků.

Upcyklobot

Využití korku, odřezků dřeva a směsi šroubků, matiček, kroužků, patentů a dalších drobných kovových a plastových dílenských „odpadů“ pro výrobu veselé figurky, která může sloužit jako dekorace, hračka či přívěsek na klíče. Cílem je rozvoj tvořivosti, zručnosti a ovládnutí základů práce s ručním nářadím.

Místo: Reuse centrum Ostrava, Slovenská 1083/1, Ostrava-Přívoz

Maximální počet účastníků – 20 dětí.

Poznávame vesmír v Planetáriu Ostrava! – program vhodný pro ZŠ I. a II. stupeň

Kde vlastně začíná vesmír a kolik času zabere cesta na Měsíc? Proč Pluto už není planetou a jaký je rozdíl mezi lávou a magmatem? Jsme ke Slunci blíže v létě nebo v zimě? Odpovědi na tyto a další otázky se ukrývají v expozicích Planetária Ostrava. Při jejich hledání určitě objevíte i spoustu dalších zajímavostí, např. jak chodí astronauté na toaletu.

Expozice můžete procházet s pracovními listy, které vás vezmou do částí expozic: Na oběžnou dráhu, K planetám, Do hlubin Země a také Za světlem.

Setkáte se u nás také s humanoidním robotem Engie, který vám prozradí všechna správná řešení. Vyhodnocení Pracovních listů robotem bude probíhat v časech 10:30 a ve 13:00.

Místo: K Planetáriu 502, Ostrava-Poruba

Maximální počet účastníků – 80 žáků.

Kreativní tvorba s řezacím plotrem, přístrojem Big shot, embosování – program vhodný pro 4. – 5. třídu ZŠ

Obsahem workshopu je kreativní tvorba s papíru a foliemi technikou embosování a  práce s  big shoty, na kterých si žáci budou vytvářet jak reliéfní vzory, tak i výřezy pro další následné tvoření. Workshop zahrnuje taktéž ukázku tvorby s řezacím plotrem.

Zhotovené výrobky si žáci mohou odnést na památku.

Místo: Ostrčilova 19, Ostrava – Moravská Ostrava

Maximální počet účastníků – 20 žáků.


Tajemný výlet do světa virtuální a rozšířené reality – program vhodný pro 5. – 7. třídu ZŠ

Obsahem programu je základní seznámení se s virtuální a rozšířenou realitou, a to prostřednictvím aktivit s 3D softwarem Corint a tablety, a dále s virtuálními brýlemi. Školní třída bude v rámci programu rozdělena na dvě skupiny, přičemž jedna bude pracovat s VR brýlemi a druhá s aplikací Corint, po přestávce se skupiny vymění. Cílem workshopu je ukázka využití moderních technologií pro potřeby odborné výuky v různých vědních oblastech/školních předmětech (např. přírodověda, zeměpis, biologie, dějepis atd.)

Místo: Ostrčilova 19, Ostrava – Moravská Ostrava

Maximální počet účastníků – 1 třída, maximálně 24 žáků.


Svět řemesel patří nám, aneb využití moderních inovativních technik v tradiční řemeslné tvorbě – program vhodný pro 6. – 8. třídu ZŠ

Obsahem budou techniky pyrografie-tj. dekorační vypalování do dřeva a kožedělná tvorba-kreativní umělecká výroba kožených šperků prostřednictvím raznic, včetně zdobení druky, kamínky, krystaly či kresbou. Zhotovené výrobky si žáci ponechávají pro vlastní potřebu.

Místo: Ostrčilova 19, Ostrava – Moravská Ostrava

Maximální počet účastníků – 20 žáků.

LEGO & Gravírování

Na začátku workshopu se ponoříme do světa LEGO. Účastníci budou moci tvořit a stavět s LEGO stavebnicemi. Po dostavění je rozpohybují pomocí mobilní aplikace. Poté, co se seznámíme s LEGO, přesuneme se k druhé části workshopu – gravírování do dřeva. Účastníci se naučí základy gravírování, včetně používání různých nástrojů, technik a vzorů. Každý účastník si vytvoří vlastní malý dřevěný předmět.

Místo: SVČ Ostrava-Zábřeh, Gurťjevova 8

Maximální počet účastníků – 24 dětí.

Hravá matematika s GeoGebrou

Matematika není jen školní předmět, pomáhá nám řešit běžné problémy. Pomocí počítačového programu GeoGebra namodelujeme a vyřešíme mnoho příkladů ze života. Bude k tomu potřeba trochu kreativity a chuť naučit se něco navíc. Například vytvoříme 3D sněhuláka, necháme rozkvést květinu… Pojďte s námi otevřít bránu fantazie.

Místo: areál VŠB-TUO Poruba, tram zastávka Hlavní třída, sraz v budově Knihovny u vrátnice

Maximální počet účastníků – ideálně 15, ale vejde se i celá třída 🙂


Chemie v kuchyni

Do naší chemické laboratoře výjimečně přineseme potraviny a trochu je prozkoumáme. Provedeme důkazy některých přírodních látek v nich obsažených, jako jsou redukující cukry, škroby, bílkoviny, betakaroteny.  Vysvětlíme si principy jednotlivých dějů a chemických reakcí. Oblečte si bílý plášť a poznejte práci chemika!

Místo: areál VŠB-TUO Poruba, tram zastávka Hlavní třída, sraz v budově Knihovny u vrátnice

Maximální počet účastníků – 20 žáků.


Štíhlý nemusíš být jen Ty

Štíhlá může být i výroba! V týmech budeme stavět dřevěné traktory a postupně budeme naši „výrobu“ zdokonalovat, aby nezabrala nekonečně času, energie a v konečném důsledku i peněz. Během workshopu se dozvíte, co je štíhlá výroba, jak neplýtvat materiálem, jak ušetřit náklady, jak zlepšit výrobu, jak nedělat zbytečné věci, jak nemrhat časem, jak zpříjemnit práci. A skvělé je, že tyto metody můžete využít při všech činnostech v životě, nejen při stavbě traktorů 😊

Místo: areál VŠB-TUO Poruba, tram zastávka Hlavní třída, sraz v budově Knihovny u vrátnice

Maximální počet účastníků – 16 žáků.

Konference Talent City 2024 je realizována díky finanční podpoře Statutárního města Ostrava a těší se záštitě, kterou ji udělila manželka prezidenta České republiky Eva Pavlová.